raimundtheater.

Competition, 2nd place

Wallgasse 1820

1060 Vienna (AT)

In the Raimundtheater, the auditorium, the façade and the technical installations are to be renovated and modernised. On the one hand, suggestions for use, organisation and design as well as a redevelopment and drainage concept will be worked out. 

Project category

Inventory renovation and modernisation of the spectator house

Client

vbw – Vereinigte Bühnen Wien GmbH

Planning period

2017

Services

EU-wide, open, anonymous, single-stage competition for the realisation of lintels for general planning services

Status

Competition complete (2nd place)

Team

Project director: Markus Klausecker
Project leader:  Christoph Wassmann
Project team: Verena Boyer, Elisabeth Eder, Sören Fleischhauer, Denise Sokolowski, Ekin Veziroglu

Consultants and specialist planners

Structural engineer: FCP Fritsch, Chiari & Partner ZT GmbH
Building physics: Dr. Ronald Mischek ZT GmbH
Fire safety engineer: Norbert Rabl Ziviltechniker GmbH 

Website

City of Vienna

Accessibility for all levels in the auditorium will be ensured. The foyers and break corridors will be spatially and visually extended and the relationship between the interior and exterior space improved.

The ground floor foyer will be extended to the adjacent square via openable facade elements – as a summer foyer with mobile bar elements. In the 1st and 2nd tier foyers, facades are replaced by room-high glass facades and break buffets and benches are arranged. The central wardrobe in the basement is modernised and extended. A switchable cloakroom for special events will be installed on the 2nd level. WC facilities will be optimised and extended in the basement. A new chair design and seating variants are proposed for the auditorium. When fully seated, there will be 1,180 seats with the possibility of adding 42 seats and 40 standing places.

 

The renovation concept includes the improvement of the acoustics, the anchoring of facade panels and new surfaces, the protection of the building against rainwater and drainage measures in the basement floors.

Follow us

  • hochform. Facebook
  • hochform. Instagram