palais goëss-horten.

Hanuschgasse 3

1010 Vienna (AT)

In a prominent area, surrounded by Albertina Museum, Vienna State Opera and Burggarten, inside of the Hanuschhof, a private museum for the HEIDI HORTEN COLLECTION will be built. To give the awe-inspiring artworks of passionate collector countess Goëss-Horten enough room and to make them accessible to public, the annex, which was built in 1914, will be revitalized and receive a redevelopment.

Design

the next ENTERprise

Project category

Museum, revitalization, redevelopment

Client

Palais Goëss-Horten GmbH

Planning period

2019–2022

Building data

Gross floor area: 3,960 m²

Floor area ratio: 2,680 m²

Approximate areas

Museum: 1,630 m²

Offices: 510 m²

Secondary areas and building services: 540 m²

Leistungen

Lead design

Status

Developed design

Team

Project direction: Wolfgang Ruthensteiner

Project management: Franz Kreczy

Project team: Penelope Rüttimann, Julia Zsabetich, Anita Lischka  

Consultants and specialist planners

Structural engineer: Bollinger & Grohmann

Building physics: iC consulenten

Building services: Schmidt Reuter

Fire safety engineer: Norbert Rabl

Open space planning: Land in Sicht

Light planning: Christian Ploderer

Website

Heidi Horten Collection

The appearance of the non-listed building will be conserved, while a new spatial experience arises within: the middle part of the building will be hollowed out to provide space for 2 floating, twisted platforms. As a result, 3 column-free areas provide space for a flexible exhibition design. Objectual staircases run through the building-high open space areas, connect the platforms amongst each other and allow for approaching and experiencing of the artworks from various vantage points. Floor-to-ceiling inner walls provide plenty of space for art and invite for circulation through the exhibition. The lateral wings not only provide space for spatial development and secondary areas, but also for cabinets, which enter a dialogue with the main room, enable for a more intimate access to the artworks and add to the versatility of the museum.

 

Office spaces in the attic provide space for the administration. The building receives a full cellar, to make room for secondary areas, building services and archive, and allow for the above-ground room to be dedicated solely to art.

 

The semi-public courtyard, which momentarily is used mostly for parking, will be valorized, complemented by a sculpture garden, and invites to linger by increasing the quality of time spent.

Großenzersdrof.jpg

townhall groß-enzersdorf.

Competition

2301 Groß-Enzersdorf (AT)

Follow us

  • hochform. Facebook
  • hochform. Instagram