donaumarina tower.

Competition

Donaumarina Tower

1020 Vienna (AT)

Donaumarina Tower lies at a neuralgic point of Vienna’s urban expansion at the Danube, where new residential areas and business districts arise. The invited competition consisted of a review process for acquiring a construction concept for a high-rise building with office usage with approximately 42,000 m² gross floor area above ground.

Design

Snøhetta

hochform. Architekten

Building category

New-built office high-rise building

Client

Bauträger Austria Immobilien GmbH

Planning period

2019

Building data

Gross floor area above ground: 43,800 m²
Height: 112 m

Services

Competition with invitation

Status

Competition complete

Team

Project direction: Johannes Behrens, Thomas Schwed
Project team: Severin Goidinger, Patrick Olczykowski, Florian Schafschetzy, Young Jin Kim

Consultants and specialist planners

Structural engineer and façade consulting: Bollinger & Grohmann ZT GmbH 
Building services: Arup (Berlin)
Energy & climate design: Arup (Berlin)
Fire safety engineer: Rabl ZT GmbH, Graz
Façade consulting: Arup (Berlin)
Elevator planning: Jappsen Ingenieure GmbH
Traffic management: zieritz + partner ZT GmbH

Website

Auslobung next pm

The design by Snøhetta in cooperation with hochform. Architekten on one hand considers the context, while on the other hand creating a building with a strong identity and great spatial qualities. The west side of the high-rise building will be slightly contorted in both northern and southern direction, as to optimize daylight and views. Simultaneously, the shading by neighboring buildings, such as Marina Tower, is reduced. Each floor includes an optimized floor-plan, to provide the best use of flexible office areas possible.

 

Other than achieving the required office space, creating a location which transforms a generic building into a vertical urban district is of top priority. On most floors, the office areas can be divided into two or even four units. This conventional stacking of single office spaces per floor will be broken up by vertical connections in specific areas. A conceptual “cultural axis” runs through from ground floor level up to the communal roof top terrace. Physical, vertical connections link rooms over multiple levels. Together, event spaces, co-working-areas, green terraces, or winter gardens form a chain of communal spaces along the cultural axis.

 

This cultural axis is particularly pronounced alongside the area of the winter gardens, which project over multiple levels, especially along the east side of the tower. This area has a lucent façade, which attracts attention for the new high-rise building. This “signal” is visible from two directions, from the city in the south, and from the waterfront in the north. The work spaces in the winter garden bring added value. The flexible floor plan attracts innovative business sectors, which need dynamic spatial concepts.

 

Two levels in OG15 and OG16 form the “plaza” of the tower, a meeting point for exchange and networking. The areas at base area are not only intended for employees, but create an urban “living room”, a public space for the whole district. These common areas anchor the high-rise building to the quarter and add to social sustainability.

related projects.

Deutsche Bank Areal.jpg

deutsche bank areal.

Competition

60311 Frankfurt (DE)

airport city vienna

office park 4.

Competition

1300 Vienna Airport (AT)

Follow us

  • hochform. Facebook
  • hochform. Instagram